Καδιανάκης Info World

Καταχώρησε το e-mail σου και ανακάλυψε νέες τάσεις, συμβουλές, ιδέες & ευκαιρίες.

Δεξαμενές Ανοξείδωτες
Δεξαμενές Ανοξείδωτες

Οι ανοξείδωτες δεξαμενές είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης ελαιολάδου. Η επαφή του  προϊόντος με το ανοξείδωτο δεν επηρεάζει την ποιότητα, όπως άλλα μέταλλα όπως ο σίδηρος ή ο χαλκός που ανεβάζουν την οξύτητα και το υποβαθμίζουν με το χρόνο.  Τα πλαστικά δοχεία υπάρχει ο κίνδυνος ανάμιξης πλαστικοποιητών με το ελαιόλαδο, γεγονός που το κάνει επιβλαβές για την υγεία του καταναλωτή. Τέλος  προσαρμοσμένες  ανοξείδωτες δεξαμενές δίνουν την δυνατότητα απομόνωσης και του ατμοσφαιρικού αέρα με υποκατάστατο το Άζωτο, δημιουργώντας έτσι τις ιδανικότερες συνθήκες αποθήκευσης.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επιλογή μιας ανοξείδωτης δεξαμενής

Ιδανική για την αποθήκευση ελαιολάδου είναι η δεξαμενή από ανοξείδωτο χάλυβα 304 και αναλογία χρωμίου- νικελίου 18/10.

Η κατασκευή παίζει ιδιαίτερη σημασία από υγειονομικής πλευράς. Δεξαμενές με εσοχές, αιχμηρές γωνίες ή προεξοχές και κρυφά σημεία πρέπει να αποφεύγονται καθώς δεν ευνοούν τον αποτελεσματικό καθαρισμό τους και απολύμανση  όταν επαναχρησιμοποιούνται, ευνοώντας έτσι τις επιμολύνσεις. Ακόμα τα σημεία ένωσης θα πρέπει να είναι στρογγυλεμένα, έτσι δεν επιτρέπουν την κατακράτηση ελαιολάδου προηγούμενης χρήσης  κατά το πλύσιμο. Επίσης η ποιότητα επιφάνειας της δεξαμενής  είναι ουσιώδης. Επιφάνειες λείες  εσωτερικά και εξωτερικά, τύπου καθρέπτη είναι περισσότερο ενδεδειγμένες καθώς πιο εύκολα διακρίνουμε εάν υπάρχουν ακάθαρτα σημεία και επιτρέπουν πιο αποτελεσματικό τον καθαρισμό.

Ένα άλλο σημείο σημαντικό για την επιλογή μιας δεξαμενής είναι εάν η ένωση του πυθμένα είναι με κόλληση ή με αναδίπλωση (πρεσαριστό). Αν και ακριβότερη η κόλληση είναι η καλύτερη και πιο σίγουρη λύση (εφόσον τηρούνται τα πρότυπα ποιότητας) και δεν αφήνει κάποιο τυφλό σημείο που μπορεί να γίνει κάποια στιγμή εστία μόλυνσης.

Τύποι Δεξαμενών:

-          Με Βιδωτό Καπάκι: Χρησιμοποιείται για αποθήκευση αλλά περισσότερο για την μεταφορά ελαιολάδου. Τα σύνηθες διαθέσιμα λίτρα είναι από 5 έως 100. Είναι ιδανικά σε πολύ μικρούς χώρους όπως κάτω από νεροχύτες κλπ.

 

 

-          Επίπεδες με Ανοικτό Καπάκι: Είναι από τις πιο διαδεδομένες τόσο για οικιακή χρήση αλλά και για αποθηκευτική. Είναι πολύ πιο εύκολες στον καθαρισμό και  τα σύνηθες διαθέσιμα λίτρα από 50 μέχρι και 3.000.

 

 

-          Κωνικές με Ανοικτό Καπάκι: Διαφέρει από την επίπεδη στο γεγονός ότι ο πυθμένας είναι κωνικός, για την κατακάθιση και τον καθαρισμό του νέου ελαιολάδου, με δεύτερο κρουνό (καθαρισμού) στο πιο χαμηλό σημείο.

 

 

-          Κωνικές με Κλειστού Τύπου Καπάκι: Είναι δεξαμενές με κωνικό πυθμένα, απλά το καπάκι μπορεί να κλείσει αεροστεγώς. Είναι η ιδανική για προστασία του ελαιολάδου από το οξυγόνο, συνδυάζοντας την όμως με συμπλήρωμα του αδρανή αερίου Αζώτου.

 

 

 

 

Για μεγαλύτερες επαγγελματικές ανάγκες υπάρχουν ειδικές κατασκευές με ανθρωποθυρίδες, θερμόμετρα, δειγματολήπτες, δείκτες στάθμης κλπ.