Αλυσοπρίονα: Συντήρηση-Καθαρισμός
Αλυσοπρίονα: Συντήρηση-Καθαρισμός

Η συντήρηση και ο καθαρισμός των αλυσοπρίονων κρίνεται αναγκαία όχι μόνο για την σωστή λειτουργία και την διάρκεια ζωής του μηχανήματος, αλλά και για την ασφάλεια του χειριστή. Ο σωστός προγραμματισμός τήρησης εργασιών συντήρησης προλαμβάνει τις φθορές και τις ζημίες που μπορεί να προκύψουν κατά την χρήση.


Σε γενικές γραμμές ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών αποτελεί το παρακάτω: 


ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οπτικός έλεγχος μηχανήματος (κατάσταση στεγανότητα), έλεγχος λειτουργίας( γκάζι, φρένο, αντιδονιτικά κλπ.), τέντωμα αλυσίδας, έλεγχος κατάσταση της και λίπανση της,   ακόμα ελέγχουμε ότι σε κατάσταση ρελαντί η αλυσίδα δεν περιστρέφεται.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Γενικός καθαρισμός του μηχανήματος, ιδιαίτερα στις σχισμές αναρρόφησης του αέρα ψύξης και στα πτερύγια κυλίνδρου. Καθαρισμός φίλτρου αέρα.


ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αφαίρεση γρεζιών από την λάμα, και έλεγχος της καμπάνας.


ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

Έλεγχος καθαρισμός ή αλλαγή του φίλτρου καυσίμου. Καθαρισμός του δοχείου λίπανσης, βενζίνης και πτερύγιων κυλίνδρου.


ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Αλλαγή φίλτρου βενζίνης.


ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ

Τρόχισμα αλυσίδας, έλεγχος σε εξειδικευμένο συνεργείο, καθάρισμα αναστροφή ή αλλαγή λάμας, αλλαγή αντιδονιτικών σε εξειδικευμένο συνεργείο, ρύθμιση καρμπιρατέρ, σφίξιμο βιδών και παξιμαδιών.

 

Προσοχή!! στα δοχεία αποθήκευσης καυσίμων, το πλαστικό τους πρέπει να είναι πιστοποιημένο για καύσιμα. Επίσης η χρήση λιπαντικών που τηρούν προδιαγραφές χρήσης είναι αναγκαία.

Τα παραπάνω ισχύουν σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες (πολύ σκόνη ή ρετσίνι κλπ) τα χρονικά διαστήματα πρέπει να συντομεύονται.

 

Πηγή Πληροφοριών:  Stihl, Καδιανάκης ΑΕ